18 Kasım 2013 Pazartesi

~~AŞURE ~~

 Merhaba arkadaşlar
Muharrem ayı ayrı güzel bir aydır.Muharrem ayının onuncu günü aşure günüdür.Aşurenin anlamı benim gözümde İnsanları birbirine yaklaştıran ,dostluğu komşuluğu pekiştiren bir tatlıdır.Akşam üstü zilin çalmasıyla yan komşunuz elinde bir kase evinize sıcacık sevgisiyle yaptığı aşureyi getirir.Buda insanın yüzünde ayrı bir tebessüm oluşturmaya yeterde artar bile..Güzel bir aydır muharrem ayı...Bende mahrum kalamazdım bu güzel duygudan.Ne kadar çalıştığım için hafta içi yapamasam da cumartesi yapmazsam olmazdı.Cuma akşamında başladım hazırlıklara en son cumartesi akşamı tamamlandı.Ama değdi mi,bence evet hemde fazlasıyla değdi...

 MALZEMELER:


  • Yarım kilo aşurelik buğday
  • 2 bardak kuru fasulye
  • 2 bardak nohut
  • 5 bardak şeker(oranı size kalmış)
  • 1 paket çam fıstığı
  • 30 adet kuru kayısı
  • 20 adet kuru incir
  • 1 çay bardağı kuru dut
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 kase fındık
  • gülsuyu
  • tarçın
  • nar
  • ceviz

YAPILIŞI:

Arkadaşlar öncelikle demeliyim ki aşure yapacaksanız geniş bir vakitte yapmalısınız.Akşamdan nohut ve fasulyeleri ayrı ayrı kaselere koyup üzerine su koyun sabah kadar beklesin. Buğdayı da ayrı bir tencerede bir taşım kaynatıp onuda akşamdan bekletin.Sabah kalktığınızda bir tencereye nohutu bir tencereye fasulyeyi koyuyoruz. İkisini de iyice yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.Ama dikkat edin ne sert olacak nede yumuşaklıktan eriyecek orta kıvamda.Pişen fasulye ve nohutun altını kapatıyoruz.ayrı bir tencereye fındıkları ve çam fıstığını koyup bir taşım kaynatıyoruz.Bir tencerede sırasıyla minik minik doğradığımız kayısıları incirleri kaynatıyoruz.Ayrı bir kapta dut ve üzümün üstüne sıcak su koyup yumuşamasını bekliyoruz.Sonra hazır olan tüm malzemeleri büyük bir tencereye yarım lt su koyup sırasıyla ekliyoruz.Önce buğdayı,nohutu,fasulyeyi,çam fıstığı ve fındıkları koyuyoruz biraz pişince kuru meyveleri ekliyoruz kayısı incir dut üzüm bir parçada tarçın atıyoruz, biraz daha pişirip şekerini ekliyoruz .Şeker oranı tamamen size kalmış ne kadar tatlı sevdiğinize ekledikçe tadına bakarsanız ayarını tutturuyorsunuz. Eğer aşurenizin suyu az ise biraz daha sıcak su ekleyebilirsiniz.İyice kaynayıp koyu bir kıvam alınca bir çay kaşığı gül suyunu da ekleyip altını kapatıyoruz.Kaselere koyduğumuz aşurelerin üzerini nar ceviz tarçın fındık ne malzemeniz varsa dilediğince süsleyip komşuların yolunu tutuyorsunuz.Böyle güzel adetlerimizi unutmayalım unutturmayalım.


AFİYET OLSUN. ALLAH'IM KABUL ETSİN...

2 yorum:

Burcin Toprakçıoğlu dedi ki...

Elinize sağlık çok güzel lezzetli olmuşa benziyor nasıl da özenerek hazırlamışsınız

TUBA'NIN SOFRASI dedi ki...

ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM BURÇİN HANIM... ÖZENMEDİM DESEM YALAN OLUR 1,5 GÜN UĞRAŞTIM VALLA.. BİRDE İLK YAPIŞIMDI DİYE DAHA BİR DİKKAT ETTİM...DÜŞÜNCENİZ BENİ MUTLU ETTİ ÇOK SAĞOLUN...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...